Thaimat

Det Thailandske kjøkken

Thaimat er kjent for sine sterke smaker og herlige dufter. Nordmenn har virkelig fått opp både øyner og munn for thaimat. Allerede på 60-tallet åpnet den første kinarestauranten i Norge. Det var smaker man aldri tidligere hadde kjent og var noe helt annet enn god, norsk husmannskost. Senere dukket det opp indiske restauranter og når nordmenn var klar for sterkere smaker var også thairestaurantene her.

Mange nordmenn har lagt ferieturen til Thailand. Her får de møte på en helt ny kultur og ikke minst se det enorme utvalget av matretter. Det er nye og spennende smaker. Nå trenger du ikke reise lenger enn til Nidas thairestaurant for å kjenne smaken av Thailand. Maten har en god sammensetning av surt, bittert, søtt, salt og ikke minst spicy. Maten kan tilpasses og du bestemmer selv hvor sterk du ønsker retten din.

Maten er en viktig del av Thailands kultur

Mat er en viktig del av kulturen vår. Thailand er et frodig land som legger til rette for dyrking av frukt, grønnsaker, urter og krydder. I landsbyene har de fleste råvarer i egen hage og holder seg selvforsynt på sortene de dyrker. Thailand er preget av sterke tradisjoner. Det er viktig at du lærer deg å lage mat, allerede i ung alder. Det er en evne som kan komme godt med i tunge tider.

Lokale forskjeller

I Norge snakker vi om været, mens i Thailand small talker de om hva de har spist i løpet av dagen. En ekte thai kan smake forskjell på rettene fra Chiang Mai og Bangkok ettersom de har lokale variasjoner og bruker ulike krydder. Tradisjonelle retter som for eksempel green curry og vårruller er likt i hele Thailand. Det kan sammenlignes med den norske lapskausen som er relativt lik om du får den servert i Lofoten eller på Lindesnes. Kompene/ komlene/ raspeballene derimot var store lokale forskjeller.